• 0

Category : Rólunk írták

Dél-Magyarország 2010. március

Majdnem tíz éve, hogy Endrei Judit, a Magyar Televízió egyik legismertebb szerkesztő-műsorvezetője elbúcsúzott a tévétől, de ma sem mondható unalmasnak az élete. Könyvet ír és szerkeszt, rendezvényeket vezet, előad. Két éve indították el húgával a Kor-határtalanul programot. Azoknak nyújtanak segítséget az élet buktatóiban, akik betöltötték az ötvenet.

 

– Mióta a televízióból eljöttem, járom az országot. Sok helyen megfordulok a nagyvárostól a kis faluig. Azt tapasztaltam, hogy nagyon sokan, amikor ebbe a korba belépnek, lemondóan élik tovább az életüket – erre a kis időre már úgyis mindegy-alapon. Úgy gondoltuk, megpróbáljuk megmutatni, hogy ennek az életszakasznak is megvannak a maga szépségei – beszélt az ötletről Endrei Judit, aki úgy véli: érdemes minden örömöt „kivenni” magunknak, amit az élet tartogat – az utolsó pillanatig. Az Első Szentendrei Női Szalon keretében kezdték el a programot húgával, az életvezetési tanácsadó Kurdics Erikával. A volt televíziós elárulta: nagyon sokat nyomott a latban, hogy ő maga, és a húga is a középkorúak életét éli, annak minden szépségével, nyűgével, nehézségével.
– Mi azon típusú emberek közé tartozunk, akik próbálják leküzdeni a nehézségeket, kimászni a gödörből. Persze mi sem élünk rózsaszín felhőn lebegve, nekünk is megvannak a megoldandó dolgaink – szögezte le. Már huszonhat városban osztották meg tapasztalataikat, tanácsaikat az ötvenes vagy idősebb korosztállyal. A kis csapathoz tartozik rajta és a húgán kívül Miháldy Kinga dietetikus is.
Endrei Judit álma, hogy az országot behálózzák a Korhatártalanul-klubok. Mert az a legfontosabb, hogy ebben az életszakaszban az ember ne zárkózzon be: éljen tevékeny életet, akarjon hasznos lenni. Szentendrei stúdiójában egyébként nem csak az ötvenen felüli korosztálynak tartanak életmódprogramokat. Úgy tapasztalta a saját életében, bizonyos életszakaszokban – ilyen a tinédzserkor, a fiatal felnőttkor, a harmincas-negyvenes évek a párválasztás, a karrierépítés nehézségeivel – mindenkinek szüksége lehet útmutatásra.
– Amikor az ember tinédzser, akkor van a legjobban „összekuszálódva”, ezt már mint anya is tapasztalatból mondom. A kisebbik lányom elsős gimnazista, a nagyobbik most fog érettségizni – amit ők megélnek, az bennem is felébreszti az első szerelem, az első csalódás emlékét. Ez egy jócskán felnőttnek, mit én vagyok, pláne tavasszal, ad egy bizsergető izgalmat – osztotta meg velünk a Magyar Televízió egykor talán legkedveltebb „arca”.
Bár általánosítani nem akart, elmondta, a férfiak és a nők között van különbség a gondok megoldásában, az öregedés megélésében. – A nők sokkal nyitottabbak, aktívabb és egészségtudatosabb életet élnek. Aki párkapcsolatban él, annak nagyon-nagyon figyelni kell a társára. A férfiak a lehető legritkábban tárják fel, hogy gondjaik vannak. Még mindig nagyon erős bennük az a sok százezer évvel előtti érzés, hogy én vagyok az erős, én ejtem el a legnagyobb vadat. Ha egy ötvenéves férfi elveszti az állását, az egy drámával ér fel – magyarázta Endrei Judit, aki Mindörökké nő és Mindörökké férfi címmel mindkét nemről írt könyvet. Egy nő azonban, főleg ha gyerekei vannak, ösztönből cselekszik. Megy és keresi a megoldásokat.

Farkas Judit


Keresés oldalunkon:

Hírlevél