A zabkása hatása

  • 0

A zabkása hatása

Category : Gasztronómia

A zabkása finoman átmossa a bélrendszert, és segít megszabadulni a plusz kilóktól.

A túlsúly egyik leggyakoribb oka a mozgás hiánya, valamint a rostszegény táplálkozás következtében lelassult emésztés, a salakanyagok felszaporodása az emésztőrendszerben.

 

 

Ahhoz, hogy a fogyás beinduljon, érdemes olyan táplálékokat fogyasztanod, amelyek gyorsítják az anyagcserét, illetve magas rosttartalmuknál fogva segítik a salaktalanítást.

Zabkásával a karcsúságért

Hazánkban a zabkása még nem számít szélesebb körben ismert reggelinek, sokkal elterjedtebb a különféle cukrozott, ízesített müzlik, reggelizőpelyhek fogyasztása. Ezek a táplálékok az egészség illúziójával kecsegtetnek, ám az összetevők listáját vizsgálva sokszor kiderül, hogy milyen távol is áll mindez a valóságtól.

Rostban és tápanyagokban gazdag zabpehely

A zabkása alapja a zabpehely, amelyet zabszemekből állítanak elő gőzöléssel és hengerek közötti lapítással. Ennek eredményeképpen a gabonaszemekben lévő tápanyagok – a B5-vitamin, a magnézium, a vas és a folsav – nagy része megmarad.

A zabpehely talán legelőnyösebb tulajdonsága magas rosttartalma: 100 gramm zabpehelyben körülbelül 14 gramm rost van.

Amennyiben kellő mennyiségű folyadékkal együtt fogyasztod, a zabpehely, illetve a belőle főzött zabkása finoman átmossa a bélrendszert, megszabadít a lerakódott salakanyagoktól, gyorsítja az anyagcserét. Rendszeres fogyasztásával – finomított szénhidrátokban szegény étrend mellett – három-négy hét alatt akár négy kiló feleslegtől is megszabadulhatsz.

A zabpehelyben lévő vízoldékony rostok megszívják magukat, és gélszerű anyagot képeznek az emésztőrendszerben. Azon kívül, hogy gyorsítják a szervezetbe bevitt táplálékok előrehaladását a bélrendszerben, a zsírok egy részét is magukba szívják.

Így készíts ízletes zabkását!

Tégy körülbelül öt evőkanál zabpelyhet egy kis lábosba, majd önts rá annyi vizet vagy tejet, hogy az éppen ellepje. Alacsony lángon főzd pár percig – addig, míg a kásaállagú nem lesz. Önmagában még nem lenne túl izgalmas csemege, de ízesítheted őrölt fahéjjal, hozzákeverhetsz diót, mandulát, lenmagot, reszelt almát vagy bármilyen más gyümölcsöt, ami szimpatikus. A lehetőségeknek csak a képzeleted szab határt.

 


Keresés oldalunkon:

Hírlevél