Amit a falmatricáról tudni kell

  • 0

Amit a falmatricáról tudni kell

A falmatrica rendkívül látványos, színes, izgalmas, sokoldalú.

Feldobja a belső terek hangulatát, elérhető áron. Gyorsan és egyszerűen felrakható, és ami még fontos: bármikor könnyedén eltávolítható. Nem hagy nyomot a felületeken így nem kell újrafesteni az egész lakást, ha valaki megunja az adott mintát. A fóliák vékonyak és mattak, ezért a végeredmény olyan hatást kelt, mintha a falak festve lennének. Molnár Mátyás, a Faldekoralas.hu munkatársa válaszolt kérdéseinkre.

  scroll_hu_otthonunk1-falmatrica3

 

Milyen szempontok szerint válasszunk mintát?

A bútorok színe, a fal színe nagyban meghatározhatja a minta színét. Bárki talál olyan helyet a lakásban, ahol jól mutatna egy matrica (fal, ajtó, hűtő, csempe a fürdőben, plafon). Két út van: megtetszik az embernek egy dekoráció és a minta találja meg a helyét a lakásban, vagy az üres fal láttán választunk egy odaillő mintát.

Hogyan használjuk?

Minél simább a felület, annál jobban feltapad a minta, de az apró göröngyöket még könnyedén le tudja követni. 3 rétegű: van egy hordozófólia és egy applikáló fólia, a kettő között található maga a minta. A hordozófólia egy normál papírlap, az applikálófólia pedig egy átlátszó papír, aminek az egyik fele ragadós, a hordozóra ragad a minta, és a mintára az applikáló. Ha lehúzzuk az applikálót a hordozóról, vele együtt lejön a minta is. Ilyenkor szabaddá kerül az applik

scroll_hu_otthonunk1-falmatrica1

álónak és a mintának is a ragadós része, ezért ügyelni kell, hogy ne koszolódjon össze. A falat megtisztítjuk a portól, majd a mintát applikálóstul ráragasztjuk. Cé

lszerű vízmértéket használni, vagy előre kimérni a vízszintest, mert ha egyszer felragad a minta, utána már nem szerencsés visszaszedni. Ha ezzel megvagyunk, akk

or

a mintát mindenhol jó erősen rányomkodjuk, rásimítjuk a falra és

óvatosan elkezdjük lehúzni az applikáló fóliát úgy, hogy a minta a falon maradjon. Itt figyelni kell, hogy az apróbb részek

néha jobban ragaszkodnak az applikálóhoz, mint a falhoz, ezért azokat óvatosan el kell választani és rányomkodni a falra.

Ha légbuborékok maradnának a minta és a felület között, azokat tűvel kiszúrhatjuk és kiszabadul a beszorult levegő. Ha többszínű a minta, akkor az alapszín fölrakása után a további színeket célszerű darabonként felrakni, hogy biztosan jó helyre kerüljenek. Ez annál inkább igaz, minél nagyobb a minta.

Mi a faldivat?

Két fő trend van jelenleg, az egyik a természethez köthető minták: fák, bokrok, virágok, futónövényhez hasonlító, kunkorodó dekorációk, legtöbbször lepkékkel vagy madarakkal kiegészítve. A másik népszerű csoport a mértani alakzatokból álló modern hatású dekorációk. Négyzetek, körök, vonalak, mértani ábrák kevert kombinációja.

A színek számától (1-2-3 színű minták a leggyakoribbak) és a mérettől függően kb. 3500-12000 forint között kaphatóak a minták.


Keresés oldalunkon:

Hírlevél