Az energiaosztályokról

  • 0

Az energiaosztályokról

Amikor új háztartási gépet veszünk, érdemes gondolnunk arra is, vajon melyik működtetése a leggazdaságosabb. A energiacímke segíthet a választásban

Energiatakarékos eszközök

Hűtőszekrények

A háztartások többségénél az energiafelhasználás egyharmadát a hűtőgépek áramfogyasztása teszi ki. A takarékosabb gépek kiválasztását évek óta segíti az ún. energiacimke, amely a készülékek fogyasztásáról ad tájékoztatást. Ezek szerint az „A” jelzésű hűtőgép a legtakarékosabb, míg a „G” fogyasztja a legtöbb energiát. Az „A” kategóriához mért többletfogyasztást az alábbi táblázatban láthatjuk:

B+30% C+65% D +90% E +110% F +135% G +160%

2003-ban bevezették az „A+” és az „A++” változatokat is, amelyeknek további 25-45%-kal kisebb a fogyasztása.
Forintokban kifejezve ez azt jelenti, hogy egy évente több mint 500 kWh fogyasztású B-kategóriás hűtő, legalább 10 ezer forinttal fogyaszt többet, mint az A+-os (230 kWh) társa.
További megtakarítást jelenthet néhány praktikus megoldás is, például, ha alul van a mélyhűtő, hiszen így a gyakran használt élelmiszereket könnyebben elérjük, s a hűtőajtót rövidebb ideig tartjuk nyitva. Szintén jó megoldást jelentenek azok a készülékek, amelyeknek hűtő- és fagyasztórészét külön ajtó nyitja. Vásárlásnál azonban gondoljunk arra is, hogy vajon valóban kihasználjuk-e a nagyobb mélyhűtőt, hiszen legalább kétharmadig megtöltve lesz csak optimális az áramfogyasztás.

Sütők, tűzhelyek

Jelenleg a légkeveréses elektromos sütőket tekinthetjük a legkorszerűbbeknek, hiszen a hagyományos készülékekhez képest 20-30%-kal gyorsabban és 50-60%-kal kevesebb energiafelhasználással készíthetjük el bennük az ételeket. Ebben annak is szerepe van, hogy egyszerre több tálcán is süthetünk bennük finomságokat anélkül, hogy az ízek összekeverednének. Vásárlás előtt gondoljuk azt is végig, mekkora sütőre van valójában szükségünk, hiszen két A kategóriás közül a nagyobb légterű többet fogyaszt majd. Energiatakarékos eszközök - Sütő, tűzhely

Legkorszerűbb és a legtakarékosabb főzőlapok közé pedig a sugárzó és az indukciós elven működő üvegkerámia főzőlapokat sorolhatjuk, hiszen ezeknél a gyors felfűtési és a rövidebb főzési idő, a pontosabb hőszabályozhatóság mind a takarékosabb üzemeltetést segíti. Az indukciós főzőlapokkal, a hagyományoshoz képest, akár az energia kétharmadát is megtakaríthatjuk.

Mosógépek

Ezeknél a háztartási eszközöknél ugyanúgy megtaláljuk az energiahatékonysági címkét, mint az előzőeknél, s itt is az A kategória jelöli a legtakarékosabb darabokat. Amire itt még érdemes figyelnünk, hogy vannak olyan készülékek, amelyeken „takarékos” programot is választhatunk. Ezen általában 60 helyett 40 fokos mosóvízben, meghosszabbított mosási idővel, és intenzívebb mosással dolgozik a gép. Ez azért energiatakarékos, mert az energiafogyasztás kb. 90 %-ért felelős vízmelegítést csökkentjük a 10 %-ért felelős forgatási energia növelésével.

Természetesen, érdemes a vízfelhasználásra is figyelnünk, itt is nagy különbségek lehetnek az egyes típusok között, a takarékosabb fajták csupán 40-50 litert fogyasztanak, de vannak, amelyek akár a dupláját vagy a tripláját is elhasználják ennek a mennyiségnek egy-egy mosás alatt.


Keresés oldalunkon:

Hírlevél