Feng shui a konyhában

  • 0

Feng shui a konyhában

Néhány évvel ezelőtt jelent meg Horváth Mária: Feng shui a konyhában c. nagysikerű könyve az Endrei Könyvek Kiadó gondozásában. Ebben a rovatban időről időre újabb és újabb különleges finomságokat találhatnak majd az Olvasók a feng shui jegyében!  Endrei Judit feng-shui Még mindig kevesen hiszik el, hogy a szakács hangulata, érzése benne lesz az étel ízébe. A karácsony a hagyományok ünnepe is, itt szakadnak el a családok a legnehezebben a hagyományoktól. Érdemes pedig újítani, hiszen az új ízek új hangulatot, érzéseket is felszínre hoznak.
A magyar háziasszonyok zöme a hal, bejgli, töltött káposzta hagyományától nem tud elszakadni, pedig nagyon finom, más ízekkel is meglephetné a családot.
Néhány gondolat arról, mitől is lesz egy étel feng shuis:
sok zöldséggel főznek,
nem szeretik az öreg állatok húsát,
figyelembe veszik az ételek jin-jang harmóniáját,
használják az öt elemhez tartozás szabályait a főzésben, illetve vágástechnikában,
szívesen párolnak borban, sörben. Ettől nem lesz alkoholos az étel, csak különleges ízű.

Javaslatként egy igazi ünnepi menüsor, feng shui módra:

Szenteste:Hideg ínyenc falatokHozzávalók:
6 db főtt tojás – föld
20 dkg gépsonka – víz
4-5 db savanyú uborka – fa
1 paprika- föld
2 fej lila hagyma – fém
2 db savanyú alma – fa
2 dl majonéz – fa
1,5 dl húsleves – víz  ( lehet kockából is)
2 dkg zselatin – fa

Elkészítés:
A hozzávalókat apró kockákra vágjuk. ( Nem jó reszelni, és nem jó darálni. Robotgéppel sem szerencsés dolgozni, mert pépesít.) Minél kisebb a kocka, annál finomabb. Az egészet összekeverjük, bele a 2 dl tartármártás! A vízben felforralunk 1 db húsleveskockát, ebben feloldjuk az étkezési zselatint, majd az egészet jól összekeverjük. Formába öntve a hűtőszekrényben megdermesztjük.

Fa elemű étel

Sült karaj egzotikus töltelékkel

Hozzávalók:

1.5 kg karaj – fém
A töltelékhez:
2 dl tejföl – fa
1 kiskanál mustár – fém
15-20 dkg reszelt füstölt sajt – fém
csipetnyi piros paprika – tűz
mandarin – fa
aszalt szilva – föld

Elkészítése:
A karajt lefejtem a csontjáról, és úgy vágom fel körkörösen, hogy kiterítve egy lapot kapjak. A töltelékhez valókat összekeverem, beleteszem a nagyon apróra vágott mandarin- és aszalt szilva darabokat. Ezzel a töltelékkel megkenjük a karajlapot, feltekerjük, és  roládban kb. két óra alatt puhára pároljuk. Sörrel locsolgatva pirítjuk. Finom, különleges sültet kapunk.

Fém elemű étel

Részeges halfilé

Hozzávalók:
8 szelet tonhal – víz
1 citrom leve – fa
15 dkg vaj – föld
4 evőkanál lekvár, lehetőleg ribizli – víz
2 evőkanál mustár – fém
só – víz
bors – fém
4 evőkanál rum – tűz

Elkészítése:
A halszeleteket besózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk citromlével. Kb. fél órát állni hagyjuk. Vajban ropogósra sütjük, miközben elkészítjük hozzá a mártást. A savanyú lekvárt összedolgozzuk a mustárral, sóval és a rummal. Ráöntjük a halszeletekre és összeforraljuk. Különleges, pikáns ízt kapunk, krumplipürével tálaljuk.

Víz elemű étel

Narancsos csirkemell

Hozzávalók:

50 dkg csirkemell-filé – fa
fél kisujjnyi darab friss gyömbér – fém
1 dundi újhagyma – fém
só – víz
2 evőkanál nem túl sós szójamártás – víz
rizspálinka vagy valamilyen nem túl domináns ízű magyar pálinka – tűz
2 csapott kiskanál étkezési keményítő – fa
2 száraz chili paprika – tűz
1 nagy narancs héja – fa
2 csapott kiskanál cukor – föld
2 kiskanál borecet – fa
néhány csepp szezámolaj – fém

A sütéshez 0.5 dl olaj – föld

Elkészítése:
A csirkehúst két centis kockákra vágjuk. A gyömbért és az újhagymát megtisztítjuk. A hússal összekeverjük, kissé megsózzuk, a rizspálinkát, a fele szójamártást, a fele borecetet meg a fele keményítőt hozzáadjuk. 15 percig pihentetjük. Közben a chili paprikát kimagozzuk, húsát felaprítjuk. A narancsot úgy hámozzuk meg, hogy belső fehér bundája ne maradjon rajta. Utána leforrázzuk, majd lecsöpögtetve apróra vágjuk. A cukrot a maradék szójával, az ecettel, meg a szezámolajjal összekeverjük. A sütéshez való olajat serpenyőbe vagy wokba töltjük, és a jól lecsepegtetett húst 4-5 perc alatt kevergetve aranysárgára sütjük benne, szűrőkanállal kiemeljük, jól lecsepegtetjük. Visszamaradó olajában a narancshéjat meg a chilit megfuttatjuk. A húst újra rádobjuk, a félretett páclevet, a cukros-ecetes keveréket meg egy kevés vízzel simára kevert maradék keményítőt hozzáadjuk. 1-2 percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik, majd a húst beleforgatjuk.

Fa elemű étel

Karácsony első napja:

Húsleves (pulykából, gyöngytyúkból, csirkéből, ki mit részesít előnyben…)
Fontos, hogy lassan főjön, hagyományos fazékban, sok zöldséggel, Legyen benne répa, fehérrépa, karalábé, zeller, karfiol, gomba, egész vöröshagyma, kelkáposzta. Másnap a zöldségekből finom leves lesz.

Különleges kacsapecsenye

Hozzávalók:
1 konyhakész pecsenyekacsa ( kb. 1,4 kg) – fa
só – víz
őrölt bors – fém
morzsolt majoránna – fém
zsálya – tűz
1 alma – tűz
1 narancs – fa
1-1,5 dl világos sör – tűz

Elkészítése:

A kacsát megmossuk, leszárogatjuk, ha szükséges, a tolltokokat gondosan kihúzogatjuk belőle. Bőrét a mellénél átlósan, több helyen bevagdaljuk. A fűszerekkel kívül-belül bedörzsöljük, és letakarva, hűtőszekrényben egy éjszakán át pihentetjük. Másnap a jól megmosott gyümölcsöt a hasüregébe rejtjük, ami arra szolgál, hogy a kacsa jellegzetes illatát tompítsa és alakját is jobban megtartsa. Lábait összekötözzük. Tepsibe fektetjük, sörrel megkenegetjük, majd alufóliával letakarva, közepesen forró sütőben ( 180 fok) kb. másfél órán át sütjük. Az alufóliát úgy borítsuk a tepsire, hogy az ne érjen a kacsa bőréhez! Közben kisülő zsírjával és a sörrel gyakorta meglocsoljuk. A sütés utolsó harmadára a fóliát levesszük, hogy szép pirosra süljön. Burgonyapüré, párolt káposzta illik hozzá.

Tűz elemű étel.

Mustáros göngyölt marhaszelet

Hozzávalók:
80 dkg hátszín vagy felsál – föld
só – víz
bors – fém
2 evőkanál mustár – fém
bacon szalonna – víz
2 dl tejföl – fa
4 főtt tojás – föld
2 evőkanál gulyáskrém – fém
2 dl sör – tűz

Elkészítése:
A húst vékony szeletekre szeljük, enyhén kiverjük. Mindkét oldalát besózzuk, és az egyik oldalát mustárral jól bekenjük. Befedjük a szeleteket vékony szalonnaszeletekkel, majd a főtt tojásokat lereszeljük, egyenletesen elosztjuk a hússzeleteken. A húsokat összegöngyöljük, tepsiben egymás mellé fektetjük, majd 2 dl sör és 1 dl víz keverékével meglocsoljuk. Fólia vagy fedő alatt puhára pároljuk.
A tejfölt, a lisztet és kb. 1 dl vizet összedolgozunk a gulyáskrémmel, és tálalás előtt összeforraljuk a húsokkal.
Párolt rizs, vadrizs, burgonyapüré illik hozzá.

Föld elemű étel

Töltött pisztráng

Hozzávalók:
2 db 60-70 dkg-os pisztráng – víz
2 fej vöröshagyma – fém
½ kg gomba – föld
só –víz
bors – fém
babérlevél – tűz
paradicsompüré – fa
vaj – föld
2 evőkanál zsemlemorzsa – föld
2 tojás – föld
15 dkg füstölt, reszelt sajt – víz
2 dl édes fehér bor – föld

Elkészítése:
Megtisztítjuk a halat oly módon, hogy a fejét a törzsön hagyjuk, de a kopoltyúlemezeket eltávolítjuk gondosan, mert az keserű lesz a sütés során. Kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Akkor jó, ha már pirosas-barna. Beletesszük a nagyon vékony szeletekre vágott gombát, sót, borsot, babérlevelet. Felforraljuk, majd beleöntünk 1 dl bort, és addig pároljuk, míg a levét teljesen el nem főtte. Ezután beledolgozunk még paradicsompürét, zsemlemorzsát, majd ha kihűlt, a tojást. A masszát a halak hasüregébe töltjük, kívülről pedig besózzuk, borsozzuk. Egy hosszú tűzállótálba fektetjük, a maradék borral, olvasztott vajjal locsolgatva megsütjük. Ha kész, tálalás előtt a reszelt sajtot rászórjuk. Párolt zöldség, sajtmártás, krumplipüré illik hozzá. A receptet pontyból is elkészíthetjük.

Víz elemű étel

Részeges túrókrém

Hozzávalók a piskótához:
4 tojás – föld
4 evőkanál cukor – föld
4 evőkanál finomliszt – fa
reszelt citromhéj – fa

A krémhez:
2 dl meggylikőr – föld
15 dkg áfonya vagy ribizlizselé ( de a lekvár is megteszi) – víz
40 dkg tehéntúró – fa
5 dkg cukor – föld
5 evőkanál tej – föld
2 csomag vaníliás cukor – föld
2,5 dl tejföl – fa
citromfű levél – fa

Elkészítése:

A piskótát a vajjal, liszttel kikent tepsiben sütjük. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. Reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd bele a liszt, és utána óvatosan keverjük hozzá a tojások habbá vert fehérjét. Ha kisült, és kihűlt, apró kockákra vágjuk.  A piskótát vékonyan meglocsoljuk a meggylikőrrel, majd a maradék likőrt összedolgozzuk a gyümölcszselével. A túrót a cukorral, tejjel és a vaníliás cukorral jól eldolgozzuk. A tejfölt is beledolgozzuk a masszába. 4 pohárba elosztjuk a következőképpen: alulra kevés krém, rá piskóta, majd zselé és krém. A rétegezést kétszer tudjuk ismételni. A poharakat friss citromfűvel díszíthetjük, de tehetünk rá csokiöntetet is.

Fa elemű étel

Karácsony másnapja

Egzotikus saláta

Hozzávalók:
1 fej kínai kel ( kb. 1 kg) – föld
2 gerezd fokhagyma – fém
2 szál zöldhagyma – fém
1,25 ml fehér borecet – fa
1 dl szójaszósz – víz
1 mokkáskanál őrölt gyömbér – fém
1 evőkanál cukor – föld
csípős paprika igény szerint – tűz

Elkészítése:
A kínai kelt leveleire szedjük, megmossuk, lecsepegtetjük, és csíkokra vágjuk. Megszórjuk 1 evőkanál sóval és 3-4 órát állni hagyjuk. A fokhagymát megpucoljuk, összetörjük. A zöldhagymát megtisztítjuk, vékony karikára vágjuk. A kínai kelt kinyomkodjuk, összekeverjük a zöldhagymával és a fokhagymával. Az ecetet a szójaszósszal, a gyömbérrel, a cukorral, és a kevés csípős paprikával összedolgozzuk, és a zöldségekre öntjük. Összeforgatjuk a salátát, és legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Fém elemű étel

Tárkonyos zöldségleves

Hozzávalók:
25 dkg répa – föld
25 dkg zöldség – föld
10 dkg karalábé – fém
5 dkg zeller – föld
15 dkg zöldborsó – föld
15 dkg karfiol – föld
20 dkg kelkáposzta – tűz
olaj – víz
tárkony – föld
kakukkfű – tűz
só – víz
bors – fém
ételízesítő vagy leveskocka –víz
1 fej vöröshagyma – fém
1 dl fehérbor – föld
a galuskához:

4 dkg vaj – föld
1 tojás – föld
liszt – fa
petrezselyemzöld – fa

Elkészítése:
A leves akkor lehet finom, ha legalább hat-hétféle zöldség van benne. A zöldségeket 1, 5 l vízben felteszem főni, minden fűszer nélkül. Ha puha, leszűröm, és krumplinyomón átpasszírozom. 1 dl fehérborban megpárolom az apró kockára vágott hagymát. Ráteszem az átpasszírozott zöldségeket, liszttel meghintem, felengedem a zöldségek főzőlevével, és most teszem hozzá a tárkonyt, a kakukkfüvet, a sót, borsot, ételízesítőt.
Összeforralom és vajgaluskát szaggatok bele.

Vajgaluska:
A vajat a villával megtöröm, pici só, bors, petrezselyemzöld kell bele és annyi liszt, hogy galuskatészta legyen. A forró levesbe kiskanállal beleszaggatom, felfőzöm, tálalásnál tejföllel díszítem.

Föld elemű étel

Tejszínes pulykafalatok

Hozzávalók:
½ kg mellfilé – fa
2 közepes fej vöröshagyma – fém
1 dl majonéz – fa
2 evőkanál mustár – fém
csípős paprika – tűz
2 dl tejföl – fa
3 evőkanál olaj – föld
só – víz
2 dl száraz fehérbor – fém

Elkészítése:
A hagymákat megtisztítom, kettébe vágom, és szálirányra merőlegesen felszeletelem. Olajon aranybarnára dinsztelem, majd ráteszem a kockára vágott húst. Lassú tűzön, keverés nélkül fehéredésig párolom. Ha már pici szaftot is engedett, akkor hozzáteszem a majonézt, a mustárt, sót, paprikát, tejfölt, és egyszer jól elkeverem a húsokkal a hozzávalókat. Felöntöm fehérborral, hogy ellepje a húst, és kevergetés nélkül, fedő alatt puhára párolom.

Fa elemű étel

Ribizlis pite

Hozzávalók:
7 tojás – föld
30 dkg porcukor – föld
1 csomag sütőpor – fa
1 csomag vaníliás cukor – föld
8 evőkanál tej – föld
25 dkg finomliszt – fa
12 dkg vaj vagy margarin – föld
30-40 dkg ribizli ( télen  mirelit)– víz

Elkészítése:

Felverem a tojások fehérjét kemény habnak. A tojássárgákat a porcukorral, sütőporral, vaníliás cukorral és a vajjal, vagy a margarinnal egészen keményedésig keverem. A 8 evőkanál tejet hozzáadom, majd bele a liszt, és végül hozzáadom a tojásfehérjékből készült habot. Jó sűrű tésztamassza lesz. Zsírozott, lisztezett tepsibe terítem a tésztát, ezután a ribizlit jó vastagon ráterítem. Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 10 perc alatt készen van, a sütés közben nem szabad nyitogatni a sütő ajtaját.

Föld elemű étel

Horváth Mária


Keresés oldalunkon:

Hírlevél