„Gyalogolni élvezet és jó!” – Mit vigyünk magunkkal rövidebb kirándulásra a Rózsadombon túl?

  • 0

„Gyalogolni élvezet és jó!” – Mit vigyünk magunkkal rövidebb kirándulásra a Rózsadombon túl?

Category : Túrázzunk!

Legelőször is el kell oszlatnom néhány tévhitet a „túraszerelésről”. Nincs szükség drága ruházatra és lábbelire, hátizsákra! Réges-régen még utcai öltözetben is túráztak, majd kialakultak a túrázásra alkalmasabb viseletek, és manapság már speciális túraöltözetek is kaphatóak, igaz, hogy ezek gyakran sokba kerülnek.

Én azt tanácsolom, hogy mindenki olyan ruházatban kiránduljon, ami kényelmes, szellős, könnyen cserélhető út közben. Peremes sapka még napsütéses időben is kell a napszúrás ellen, és hogy védje fülünket, nyakunkat a leégéstől, és napszemüveg is jó, ha van. Az esőkabát nélkülözhetetlen tartaléköltözet! Lábbeliként egy kényelmes és szellős túrabakancs a legmegfelelőbb, mert tartja a lábunkat, véd a megbicsaklástól. Jó, ha van séta- vagy túrabotunk, és még egy kesztyűt is vihetünk magunkkal. Kézmosásra gondoljunk, és még egy-két „higiéniai eszköz” is indokolt, no meg egy kis elsősegélycsomag!

Ital és könnyen elfogyasztható, kalóriadús száraz élelmiszer nélkülözhetetlen, mert ez ad erőt a túra folytatásához akkor is, ha csak néhány kilométernyit is gyalogolunk. Mindezekhez elegendő lehet egy kisebb, de legfeljebb 30-40 literes hátizsák. Fontosak még a személyes iratok, a megfelelő pénzösszeg, a fényképezőgép, telefon,és üres zacskó a hulladéknak!

És most irány a Rózsadomb „háta mögé”! A Rózsadombon túl változatos, szemet gyönyörködtető utakat jártam be, egy-egy utat többször is. A 11-es busz rózsadombi végállomásától szoktam lesétálni Hűvösvölgybe. Ez csak 4 kilométer, nagyon kényelmes, „korhatártalan sétaút”. Sokszor megállok és elnézem a természet remekeit: a Kecske-sziklákat és az Oroszlán-sziklát. Tavasszal szinte szívom magamba a friss erdei levegőt, élvezettel hallgatom a madarak hangját, és amikor kiérek a vitorlázó reptérre, pihentető végignézni a távolba tűnő réten. Kellemes érzés végigsétálni a természet adta reptéren vagy mellette a kényelmes turistaúton. Egyik oldalon az erdő, a másikon a hatalmas rét. Ezt látni kell! A reptér mögött magasodó hegytetőről szoktak nekifutni a siklóernyősök. Érdekes látvány, amint a hegy fölött, mint madarak keringenek a magasban. Még vagy 40 percnyi séta, és Hűvösvölgyben vagyok…

/A folytatásból: Normafától Hűvösvölgyig/


Keresés oldalunkon:

Hírlevél