Karácsony a feng shui szellemében

  • -

Karácsony a feng shui szellemében

edves Olvasó, örömmel osztom meg Önökkel Horváth Mária Fengshui-szakértő karácsonyi gondolatait, tanácsait.

Karácsony a feng shui szellemében

1344289_63418493Minden ünnep fontos, mégis a nemzeti és családi ünnepek sorában a karácsony a legfontosabb. Ez az ünnep ugyanis a családoké, azoké, a kis közösségeké, akik a mai, rohanó világunkban sajnos egyre kevesebb időt töltenek együtt.
Már közhely, hogy a karácsony a szeretet ünnepe. Ehhez képest mi a valóság? Csúcsforgalom az üzletekben, az utcákon, rohanás, kapkodás és veszekedés mindenütt. Valójában mire szenteste asztalhoz ülünk, már mindenki mindenkivel összeveszett, fáradtak, nyúzottak vagyunk, csak egy kívánságunk van, hogy minél előtt átessünk az egészen.

Bárhogyan igyekszünk is, az ünnepek sora feszültséggel terhes. Valóban nem könnyű minden szempontot összehangolni, minden igénynek megfelelni. mégpedig úgy, hogy az ünnep varázsát is megőrizzük, emlékezetessé tegyük.
A feng shui tanításai sokat segítenek a karácsony szervezésében és megélésében. Ez természetesen nem varázslat, amitől egy csapásra minden megváltozik. Egyszerűen másképp kell szerveznünk a dolgainkat, más szempontok szerint vásárolunk és készülődünk.

Ahogy a bölcsek fogalmazzák:
„Minden dolognak kettős léte van.
Előbb eszmében, aztán valóságban.”

Elméletben a feng shui legfőbb vezérelve a harmónia, a rend megteremtése, a szeretetenergia sugárzása.

A gyakorlatban az ünnepi készülődés kapcsán ez a következőket jelenti:

  • Készítsünk tervet az ajándékok beszerzéséhez, az élelmiszerek vásárlásához, de még az ünnepnapi programokhoz is.
  • Időben döntsünk a fa dekorációjáról, a fa díszítését pedig tegyük szertartássá.
  • Készítsünk étlapot, merjünk új ételekkel kísérletezni.
  • Időbeosztással és munkamegosztással végezzük a tennivalókat is, és az ünnepeket is.

Most már kevés az idő ahhoz, hogy nagyon előre tervezzünk, de akkor járunk el helyesen, ha legalább az ünnep előtti egy hónapot pontos terv szerint éljük. De akár egy hét is elég lehet, ha tényleg jól beosztjuk.
Nagyon hasznos, ha egy „családi esti összejövetel” alkalmával beszéljük meg a tennivalókat. Ezen a megbeszélésen egy három-négy év körüli gyereknek is helye van, hiszen fontos, hogy bevonjuk a tervezésbe. Együtt beszéljük meg, ki, mit szeretne az ünnepre. Vegyük sorra az ételeket, a programokat, de ne feledjük a feladatokat sem. Ha egy családban megszokott az összedolgozás, akkor természetes lesz ünnepen is. Sok szülő ott rontja el, hogy nincs türelme a gyakorlatban, esetleg ügyetlenkedő gyerekét bevonni a munkába. Pedig az együtt végzett munka rengeteg öröm forrása lehet, még ha időben tovább tart is.
A karácsonyi ajándékozás szokása az utóbbi időben nagyon rossz irányt vett. A feng shui felfogása szerint a legfontosabb, hogy az ajándék meglepetés legyen. Soha ne helyettesítsük pénzzel, hiszen aki igazán odafigyel a másikra, az tudja, mivel szerezhet örömet. Fontos a szép csomagolás, de a legfontosabb, hogy pénzszórás helyett az örömszerzés legyen a szempont.

A fa díszítése igazi szertartás. Fontosak a családi szokások, hiszen van, ahol évszázadok óta féltve őrzött díszekkel dekorálnak. Azonban a feng shui tanítása ebből a szempontból is figyelemre méltó:

  • Soha ne vegyünk műfenyőt, csak élőt. Más az illata, a hangulata. Nem mond ellent a természet szeretetének, sőt éppen az a feng shui felfogása, hogy az a természetes, ha valódi kellékeket használunk.
  • Nem a fa magassága, hanem a formája legyen a meghatározó. Sokféle fenyő létezik, de az ezüstfenyőnek, illetve az igazi lucfenyőnek nincs párja. Ez a két fa, ami valódi fenyőillatot, gyantaszagot áraszt. Igaz, hogy a lucfenyő hamar hullik, de nem is kell, hogy tartós legyen. Minden ünnep csak a maga helyén szép, a márciusi karácsonyfa inkább mulatságos, mint megható.
  • A gyerekek számára a fa maradjon meglepetés, amíg csak lehet.
  • Manapság divat, hogy egy uralkodó szín van a dekorációhoz. Ez szép és elegáns, de vigyázzunk, hogy meleg színt válasszunk. Például csak kék soha ne legyen a fánk. Kedves szokás, ha minden évben van a fa díszítéséért felelős családtag, aki dönthet mindenről.
  • Az égők divatja is változó. Fontos tudni, hogy a villódzó lámpák inkább feszültséget keltenek, mint meleg hangulatot. Fokozza az ünnepi illatot és hangulatot, ha egy-két valódi gyertyát is használunk.

„Félig sem olyan fontos az, amit tanítunk
gyermekeinknek, mint az, ahogyan tanítjuk!”

Ez sajnos alig működik. A nőket terheli a tennivalók nagy többsége, akár hétköznap van, akár ünnep. Pedig gyerekeink is a példából tanulnak, és ha egyszer kipróbáljuk a közös tervezést és a feladat megosztást, érzékelhetjük, hogy mindenki csak profitálhat belőle.

Befejezésül pedig egy gyönyörű vers részletével kívánok mindenkinek békés, boldog és jó utakon járó ünnepeket. A vers minden szava megfontolandó.

„Vízként folyd körül az akadályt,
s ne fejjel menj a falnak,
A réseken befolyva összedől a fal,
s te áramolsz, ömölsz tovább.
Tetteid ritmusát hangold az évszakok pergéséhez,
nappalok keltéhez, éjszakák nyugtához.
Légy természetes, olvadj fel a természetben, s halld meg
lelkedben a természet szavát.”


Keresés oldalunkon:

Hírlevél