Magunkról

Hisszük, 50 után kezdődik az élet

A nevemet és személyemet – Endrei Judit – sokan még ma is a televíziózással kapcsolják össze. Holott az elmúlt majd’ 20 évben számtalan fontos, értékes projekt kitalálója, elindítója, működtetője voltam. Ezek közül az egyik legkiemelkedőbb, legújszerűbb és legszélesebb közönséget érintő a Kor-határtalanul program.
A harmincas éveinek végére a legtöbb ember már döntött az élete fontos kérdéseiben. Ekkor a legfőbb probléma már nem az, hogy „mi legyek” és hogy „kit válasszak házastársnak”, hanem az, hogy „milyen mélyebb értelme volt és lehet a jövőben az életemnek”. A tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, és ebben a médiának is jelentős szerepe van, hogy a társadalom nem igazán tud mit kezdeni az 50 feletti korosztállyal. Lemondott róla, mint munkavállalóról, mint egyénről, és így mindarról a tudásról, tapasztalatról, bölcsességről, amit eddigi élete során megszerzett. Sőt a társadalom azt sem vállalja fel, hogy legalább segítségére legyen információkkal, szolgáltatásokkal, hogy ezeket a változásokat minél pozitívabban, probléma mentesebben élje meg.

A középkorúak többsége krízisként éli meg ezt az időszakot. Holott – ha valaki kellően felkészült, nyitott a változásra – kifejezetten pozitív lehetőségnek is tekinthetné azt, hogy a belső kreatív erők felszabadulnak, a személyiség egésze, külső-belső megjelenése hitelesebbé, őszintébbé válhat.

Az „élet” magába foglalja a személyiséget, a karriert, a házasságot és más emberi kapcsolatokat, értékeket. Egymást váltják a stabil és átmeneti időszakok. A középkorúság is egy ilyen átmeneti időszak, melyben sokan megkérdőjelezik az életük irányát, esetleg elbizonytalanodnak, elégedetlenek lesznek a külsejükkel, ráadásul még az egészségi állapotuk romlásával is szembesülniük kell.
A legtöbb embernek ekkor óriási szüksége van a külső támogatásra, szakemberek segítségére, életvezetési tanácsokra.

Ezek a tények ösztönöztek arra bennünket, hogy mi és a velünk együttműködő támogatók egy olyan újszerű, egyedi programot dolgozzunk ki, amelyben vállaljuk, hogy segítjük, támogatjuk, információkat és szolgáltatást nyújtunk e korosztály tagjai számára.

Ez az egész országra kiterjedő program azt kívánja elérni, hogy a középkorúak és az idősödők is elfogadják: a változás része az életüknek, sőt lehetőség, hogy megtegyék mindazt, ami a következő életszakaszban is harmóniát, teljességet teremthet számukra, hogy az egészségükre odafigyelve kiegyensúlyozottabbá váljanak, emberi kapcsolataikban nyitottabbak legyenek, nem utolsósorban pedig megtalálják a koruknak megfelelő külső-belső harmóniát.
Meggyőződésünk, a Kor-határtalanul program kiválóan szolgálja azt a célt, hogy az egyén pozitívan élje meg ezt az elkerülhetetlen változást, és ne veszítse el önbecsülését, még akkor sem, ha a körülmények erre késztetnék. Ugyanakkor közreműködni akarunk abban is, hogy a társadalom is elfogadja és értékelje a középkorúságban rejlő lehetőségeket.

Felelősség, de gyönyörű kihívás is mindannyiunk számára részt venni ebben a munkában, amelynek eredményeként e korosztály az életét új alapokra helyezi, megszilárdul az a hit, hogy a középkorúaknak és azon túliaknak igenis van helyük és feladatuk ebben a világban.


Keresés oldalunkon:

Hírlevél