Mimóza saláta

 • 0

Mimóza saláta

Category : Gasztronómia

Szakítsunk a szokásokkal, bármikor érdemes új ízeket kipróbálni!

Idén karácsonykor csináltam először „Mimóza” salátát, de annyira megtetszett, hogy az Újév napjára is elkészítem. Még éppen időben vagyunk, hiszen fontos, hogy az ízek jól összeérjenek.

Hozzávalók:

 • egy doboz (180-200 g ) halkonzerv – a legjobb a kissé sós makréla
 • 3-4 db főtt burgonya
 • 2 db főtt sárgarépa
 • 3-4 db keményre főtt tojás
 • 150g kemény sajt, de lehet valamilyen ízes krémsajtot is választani
 • 2 db salátahagyma, ha nincs, hagyományos hagymát használjunk
 • 200 g majonéz
 • fűszer, só ízlés szerint

Elkészítés:

 1. Használhatunk salátás tálat is, de ha azt szeretnénk, hogy szépen látszódjanak a rétegek, akkor jobb egy kicsi tortaforma, ami szétnyitható.
 2. A burgonyát és a répát külön-külön reszeljük le, kislyukú reszelőn. Ha nagyobb lyukún csináljuk, gyorsabb, de nem lesz olyan finom krémes.
 3. Főzzük keményre a tojásokat. Hagyjuk kihűlni hideg vízben. Majd tisztítsuk meg, külön választva a sárgáját és a fehérjét.
 4. Rétegenként használjuk fel a hozzávalókat, kezdjük a reszelt burgonyával, legalulra a felét, de ne nyomkodjuk le túlságosan, majd kenjük meg vékonyan majonézzel.
 5. A haldarabokból távolítsuk el a gerincet és a kis csontokat. Egy külön tányérkában nyomkodjuk ki az olajat, és öntsük le róla, majd alaposan törjük össze egy villával. Kenjük a burgonyára, majd ezt a réteget is kenjük meg egy kis majonézzel.
 6. A hagymát vágjuk/ reszeljük szintén apróra és ebből is kenjünk fel egy réteget. Amennyiben nincs salátahagymánk, öntsünk forró vizet a finomra vágott hagymára, 3-4 percig. Így nem lesz olyan erős és kesernyés.
 7. Hogy finom szaftos legyen a Mimóza, ezen a ponton meglocsoljuk az eddigieket egy kanálka olajjal, amit a halról öntöttünk le.
 8. Ismét egy réteg majonéz következik, majd a maradék reszelt burgonya, erre ismét majonéz.
 9. Ezt követi az apróra reszelt sajt vagy a krémsajtot terítjük a felső rétegre.
 10. Most a reszelt sárgarépa következik, majd ismét egy vékony réteg majonéz.
 11. A befejező réteg a reszelt főtt tojásfehérje, ezen pedig az utolsó majonéz-réteg.
 12. Végül a sárgáját is lereszeljük, óvatosan a legtetejére terítjük. Néhány szál zölddel – petrezselyem, vagy hagyma zöldje – díszítjük, így a mimóza virágot idézi.
 13. Ha kész, kb. 24 órára hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek.

A vendégek elájulnak, olyan finom!


Keresés oldalunkon:

Hírlevél