Pozitív gondolkodás – életöröm – boldogság – nem csak ötveneseknek / 3. rész: pozitív pszichológia

  • 0

Pozitív gondolkodás – életöröm – boldogság – nem csak ötveneseknek / 3. rész: pozitív pszichológia

Category : Életvezetés

Pozitív pszichológia

 

A pozitív pszichológia kiváló személyiségei Martin E. Seligman, Csíkszentmihályi Mihály és Sonja Lyubomirsky hatására végre nálunk is elérkezett az idő, hogy megértsük a személyes erősségeink, a pozitív érzelmek fontosságát. A gyengeségeink – közkeletű szóval a hibáink –javítgatása, fejlesztgetése helyett inkább az erősségeinkre koncentráljunk. Ha abban fejlődünk tovább, amiben erősek vagyunk, sokkal gyorsabb és tartósabb fejlődést tudunk elérni más, addig gyengébb készségeinkben is. Ezért fontos a pozitív gondolkodás felé való elmozdulás. Ez nem a „hurrá optimizmus!” Ez a pozitív érzelmek fontosságának megértéséről szól. Arról, hogy kicsit más szemmel nézzük a világot, ne hagyjuk, hogy lehúzzanak a sötét gondolatok, ne emésszük fel saját magunkat.

Az orvostudomány, ezen belül konkrét idegrendszeri és immunológiai kutatások igazolták – de ezt saját bőrünkön is tapasztalhatjuk –, hogy egy boldog, kiegyensúlyozott, harmonikus légkörben jobb a teljesítőképességünk, mint egy lehúzó, pesszimista, feszült környezetben.

Mindez igaz a magánéletre és a munkahelyi környezetre is. Ha valaki azon dolgozik, hogy pozitívabb szemléletű legyen, akkor ez mindenkinek jó. Jó neki, jó a környezetének. Nemcsak boldogabbnak fogja érezni magát, de növekszik az energiája is.

A jó hír az, hogy ez az új gondolkodási mód elsajátítható, tanulható, s lehetővé teszi, hogy életünket boldogabban élhessük, kihozva magunkból a legjobbat. A pozitív gondolkodásmód elsajátításával és alkalmazásával rövid időn belül átalakítható és javítható mindennapi közérzetünk, ennek eredményeképpen növelhetjük energiaszintünket, teljesítőképességünket és biztosíthatunk magunknak egy jobb egészségi állapotot, egy erősebb immunrendszert. Nem mindegy, hogy milyen minőségben éljük az életünket! Felelősek vagyunk magunkért!

 

Vásárhelyi Judit életvezetési tanácsadó


Keresés oldalunkon:

Hírlevél