Pozitív gondolkodás – életöröm – boldogság – nem csak ötveneseknek / 6. rész: Hogyan tekinthetünk magunkra pozitívan?

  • 0

Pozitív gondolkodás – életöröm – boldogság – nem csak ötveneseknek / 6. rész: Hogyan tekinthetünk magunkra pozitívan?

Category : Életvezetés

Hogyan tekinthetünk magunkra pozitívan?

 

Gondoljuk el, hogy valaki azt kéri tőlünk, írjunk fel egy lapra magunkról harminc erősséget.

Hát az nem megy. Három vagy négy, netán öt, az még menne. De harminc? Gyengeséget, azt persze tudnánk írni, százat is. Az könnyen menne!

Azért nem tudunk erősségeket írni, mert ezekre sohasem gondoltunk, sohasem ez volt a fontos. Tegyünk egy próbát! Vegyünk elő egy papírt, és írjunk fel minél több erősséget magunkról. Ha nem megy, kérjünk meg környezetünkből minél több embert, hogy ők írják le rólunk, miben látják erősségeinket. Ha ezeket összesítjük, mindjárt kiderül, nem is olyan sötét ez a világ, szerethetőek vagyunk.

A pozitív énkép kialakulása – önmagunk elfogadása erősödik, ezáltal környezetünket is jobban elfogadjuk. Az erősségek láthatóvá válnak és kiteljesednek, pozitív visszajelzéseket kapunk, önbizalmunk erősödik.

Pozitív gondolkodásunkkal hatással vagyunk környezetünkre, jobb légkört teremtünk magunk körül, jobban keresik társaságunkat.

El fogjuk hinni, az önmagunkkal kapcsolatos szemléletünk határozza meg az életünket!

A pozitív gondolkodás nem arról szól, hogy a problémák megszűnnek, hanem arról, hogy a problémákat hogyan tudjuk magunknak feladattá átalakítani. A probléma lehúz, a feladatot megoldjuk. Tehát a negatív eseményeket jobb nem megváltoztathatatlan tragédiáknak megélni, hanem megoldandó feladatként kezelni. Természetesen problémák továbbra is létezni fognak, csak másik, pozitív oldalról közelítjük meg azokat.

Hogyan bírkózhatunk meg a minket nyomasztó nehézségekkel? /alcím

Sonja Lyubomirsky a „Hogyan legyünk boldogok” című könyvében szerepel az a példa, ami jól jellemzi jelenlegi gondolkodásmódunkat. A történet lényege, hogy a második világháború alatt a repülésügyi szakemberek rengeteg pénzt és energiát fordítottak a lezuhant gépekkel kapcsolatos események tanulmányozására. Egyszer megkérdezte valaki: Vajon miért nem azokat vizsgáljuk, amelyek a levegőben maradnak?

Tényleg, miért nem azzal foglalkozunk, hogy mi miért működik jól, és ebből tanulunk, ezt visszük tovább, ebből töltekezünk? Ha a sikertelenségre és a rosszra gondolunk, eleve mínusz energiatartományból indulunk a megoldás felé.

Sonja Lyubomirski megküzdésnek nevezi azt a cselekvést, amit az ember annak érdekében tesz, hogy csökkentse a negatív helyzetek okozta szenvedést. Az ő értelmezésében van problémaközpontú és érzelemközpontú megküzdés. Embertípustól függ, ki melyiket választja megoldásként.

 

Vásárhelyi Judit életvezetési tanácsadó


Keresés oldalunkon:

Hírlevél