Pozitív gondolkodás – életöröm – boldogság – nem csak ötveneseknek / 7. rész: Mit kezdjünk a problémákkal?

  • 0

Pozitív gondolkodás – életöröm – boldogság – nem csak ötveneseknek / 7. rész: Mit kezdjünk a problémákkal?

Category : Életvezetés

Mit kezdjünk a problémákkal?

 

A problémaközpontú megküzdésben a probléma megoldása a lényeg. Ezt az utat választó emberek kevesebb depressziót élnek meg, mert a megoldásra koncentrálnak, és ez köti le a gondolataikat.

Ha úgy érezzük, elborítanak minket az érzelmek, képtelenek vagyunk cselekedni, gondolkodni, akkor az érzelemközpontú megküzdés a megoldás. Lehet viselkedésre irányulót választani – figyelemelterelés, séta,

torna –, vagy olyan módszert, ami a gondolkodásmód megváltoztatására irányul. Ez lehet a helyzet újraértelmezése, az abban rejlő pozitívum megkeresése, a helyzet tudatos elfogadása. Mindkét megküzdési stratégia tanulható, elsajátítható.

Jó, ha visszanézzük életünket, és felrajzoljuk egy koordinátába mindazokat a nagyobb pozitív történéseket, amik megtörténtek velünk – diploma megszerzése, házasság, gyerekek, munkahelyek, nagyobb problémák megoldása stb. Már akkor jó ránézni, amikor elkészítettük: „jé, mennyi minden jó dolog történt velem életemben”. Csak elfelejtettük, mert nem gondoltunk rá. Jó ezeket az emlékeket gyakrabban megidézni – mi is történt akkor, kik vettek körül, kikre támaszkodhattam, mit éreztem –, és máris kapunk egy kis muníciót egy jelenlegi probléma megoldásához.
A pozitív érzések aktiválják képességeinket és formálják jövőnket.
A pozitív gondolatok visznek bennünket a kitűzött és elérendő célok felé, míg a negatív gondolatok távolítanak minket mindentől.

A pozitív hozzáállás és az ebből fakadó gondolkozás és cselekvés fő előnyei

Vegyük sorra, mi is az, amire szükségünk van ötvenen túl ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben? (Ez különben minden korosztályra igaz.)

  • Figyeljenek ránk, mi már eleget figyeltünk másokra.
  • Törődjenek velünk, mi már belefáradtunk a másokkal való törődésbe.
  • Értékeljenek és ismerjenek el bennünket, hiszen nagyon sok mindent letettünk az asztalra.
  • Vegyenek emberszámba minket (itt van a nyakunkon a sok X, Y, Z generációs, akik „mindent jobban tudnak”. )

Ez azonban nem megy magától. Nekünk is törődni kell másokkal, nem ülhetünk az elefántcsont tornyunkban tétlenül.

Mitől érezhetjük jobban magunkat a bőrünkben, mitől láthatjuk bizakodóbban az életünket?

   Említettem már az „élet-siker” görbét, de számbavehetjük mindazt, amit az életünkben valakiért, valakikért megtettünk. Az a tapasztalatom, hogy ebben a korban jólesik jótékonykodni. Keressünk valakit, aki segítségre szorul, támogassuk, és újra fontosnak érezhetjük magunkat. Lehet ezt egyénileg is, de lehet szervezethez csatlakozva is megtenni. Rájövünk, hogy a támogatotthoz képest mi nem is vagyunk olyan rossz helyzetben, sőt! Máris más szemüveggel látjuk a világot.

 

Vásárhelyi Judit életvezetési tanácsadó


Keresés oldalunkon:

Hírlevél