Pozitív gondolkodás – életöröm – boldogság – nem csak ötveneseknek / 8. rész: ötven felett is pozitívan

  • 0

Pozitív gondolkodás – életöröm – boldogság – nem csak ötveneseknek / 8. rész: ötven felett is pozitívan

Category : Életvezetés

Ötven felett is pozitívan

 

Így 50-en túl sokan elfeledkeznek arról, hogy a meglévő kapcsolataikat ápolni kellene, de akár lehetne új kapcsolatokat is létesíteni. Tegyük a szívünkre a kezünket, és mondjuk ki hangosan és őszintén, mindent megteszünk azért, hogy a barátságaink, a munkahelyi kapcsolataink működjenek? Vagy csak ülünk otthon a szobában – netán az irodánkban vagy a munkahelyi székünkön – és panaszkodunk, hogy nem néz felénk senki a hétvégén. Hogy nincs energiánk? Hát honnan is lenne? A negatív gondolkodásmód mind leszívja. Mutassuk meg, hogy szükségünk van másokra, és ránk is lehet számítani.

Nehéz és stresszes helyzetekben könnyebb bezárkózni, saját bánatunkkal foglalkozni. Ha megfigyeljük a sikeres ötveneseket, ők ilyenkor éppen fordítva csinálják: ezekben a helyzetekben felfokozott társasági életet élnek, élénkítik kapcsolataikat, pozitívan állnak hozzá a problémákhoz, erőt gyűjtenek a kapcsolatokból és tovább tudnak lépni. Segíthet, ha akár a munkahelyen, akár otthon, baráti környezetben keresünk magunknak egy „kibeszélős” társat, akivel hetente egyszer leülünk, és fél-fél órát panaszkodunk egymásnak. Fél órát az egyikünk, fél órát a másikunk. Nem szólunk közbe, nem kommentálunk, egyikünk sem, csak beszélünk, kiadjuk magunkból mindazt, ami feszít belülről. Egy idő után már nem is lesz miről panaszkodni. Aztán fordítsuk a szót kisebb-nagyobb pozitív élményekre, tapasztalatokra, egy-egy derűs jelenségre. Meglátjuk, mennyivel jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Máris pozitívabban látjuk a világot.

Mark Twain mondta, hogy „A két legfontosabb nap az életedben az, amikor megszületsz, és az, amikor megtudod, miért.” Itt az ideje, hogy elgondolkozzunk, mi végre is vagyunk. Miért és mitől vagyunk fontosak magunknak és a környezetünknek. Mi az, amit még tenni tudunk? Természetesen ehhez elkerülhetetlen némi önismeret, mert ha rosszul tűzünk ki egy célt, akkor nem biztos, hogy elérjük, sőt! A jó önismeret segíti a jó célok kitűzését és elérését. Ez adja az igazi sikerélményt.

 

Vásárhelyi Judit életvezetési tanácsadó


Keresés oldalunkon:

Hírlevél