Répatekercs Húsvétra – vagy más alkalomra

  • 0

Répatekercs Húsvétra – vagy más alkalomra

Category : Gasztronómia

Közeledik a húsvét, sokan sütik meg ilyenkor életük első répatortáját.

Ezt a finom édességet találtam az interneten: a répatekercs lehet az ünnep új sztárja!

Íze a répatortáéhoz hasonló, tölteléke lágy sajtkrém. Már most elkészíthető, és fagyasztóban tárolható az ünnepekig.

Hozzávalók 12 személyre:

A tésztához:

  • 3 tojás
  • 2/3 csésze kristálycukor
  • 1 tk. vanília kivonat
  • ½ tk. só
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 tk. gyömbér
  • ¼ tk. őrölt szerecsendió
  • 2 tk. őrölt fahéj
  • ¾ csésze liszt
  • 2 csésze reszelt répa (2 közepes répából)
  • porcukor a feltekeréshez

A töltelékhez:

  • 18 dkg sajtkrém (szobahőmérsékletű)
  • 4 ek. vaj (szobahőmérsékletű)
  • 2 csésze porcukor
  • 1 tk. vanília kivonat
  • porcukor a meghintéshez

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Sütőpapírral bélelj ki egy 25×38 cm-es tepsit, és olajozd ki.
  2. Verd fel a tojásokat erős fokozaton (kb. 5 perc). Keverd bele géppel a cukrot és a vanília kivonatot is.
  3. Egy tálban kavard össze a sót, a sütőport, a gyömbért, a szerecsendiót, a fahéjat és a lisztet. A száraz hozzávalók keverékét szórd a nedves hozzávalókhoz, és jól elegyítsd. Végül keverd bele a reszelt sárgarépát is.
  4. Oszd el egyenletesen a tésztát a sütőpapíron. Egy spatulával juttasd el a tésztát a sarkokba is. Vékony réteget kapsz. Told a sütőbe 8-10 percre.
  5. Míg a tészta sül, készíts ki egy tiszta konyharuhát a munkaasztalra. Szórd meg porcukorral (kb. ¼ csészényivel). Amikor a tészta megsült, borítsd ki a porcukorral megszórt konyharuhára. Óvatosan távolítsd el róla a sütőpapírt.
  6. A keskenyebb végénél kezdve, a konyharuha segítségével szorosan tekerd föl. Hagyd tökéletesen kihűlni. Ez legalább egy órát vesz igénybe.
  7. Ez alatt elkészítheted a tölteléket. Keverd simára a puha vajat a sajtkrémmel. Keverd bele a porcukrot és a vanília kivonatot is.
  8. Ha kihűlt a tészta, óvatosan hengerítsd ki. Kend meg a töltelékkel, majd szorosan tekerd vissza. Hagyd hűlni és megszilárdulni 30-60 percig. Szórd meg porcukorral, szeleteld fel. Már tálalhatod is.

Ha szereted az olajos magvakat, akkor megszórhatod a tölteléket (feltekerés előtt) fél-egy csésze pirított, vágott dióval vagy pekándióval.

A tésztáját mazsolával is gazdagíthatod!

Ha a kész tésztát betekered műanyag fóliával, a mélyhűtőben akár egy hónapig is eláll!

forrás: https://ripost.hu/


Keresés oldalunkon:

Hírlevél